Studiebesöken i Stockholm

 
Friends Arena, Sveriges nya nationalarena, är landets största och mest moderna, med plats för 50 000 sittande och upp till 65 000 gäster vid konserter. Arenan är byggd för att leverera sport- och musikevenemang i världsklass och ge dig och artisterna och idrottsmännen som uppträder i den, minnen för livet. Med design och kommunikationsteknik för utmärkt sikt och ljud var du än sitter, bekväma stolar och mat och dryck från 350 olika serveringsställen. Man skulle kunna säga att Friends Arena laddar för att skapa 65 000 stora, helt unika ögonblick vid varje nytt evenemang.
 
 
 
 

Vasa är världens enda bevarade 1600-talsskepp och en unik konstskatt. Skeppet består till mer än 95 procent av originaldelar och är prytt med hundratals snidade skulpturer.

Det 69 meter långa Regalskeppet Vasa sjönk under sin jungfruseglats mitt i Stockholm 1628 och bärgades 333 år senare, år 1961. Under närmare ett halvt sekel har skeppet långsamt, noggrant och omsorgsfullt restaurerats till nära nog ursprunglig prakt. De tre masterna på taket utanför det specialbyggda museet visar höjden på skeppets ursprungliga master. Vasamuseet är idag Skandinaviens mest besökta museum med över en miljon besökare årligen. Kring själva skeppet finns tio olika utställningar som berättar om livet ombord på båten. Filmen om Vasa visas på 13 olika språk. Det finns dessutom en välsorterad butik och en trevlig restaurang. Visningar av museet ges varje dag. Fri entré för barn 0-18 år.
 
 
Grand Hôtel Stockholm har varit hem för celebriteter, storslagna evenemang och helt vanliga livsnjutare sedan 1874. Läget är det bästa tänkbara, vid vattnet mitt emot Stockholms slott och Gamla Stan. 
 
 

Stockholms troligtvis bästa spökvandring! Vi är ingen klassisk spökvandring, vi tar Dig med på en ca 90 minuters historisk vandring i Gamla Stan och Du får höra om legender, sjukdomar, mord och spöken. Vågar Du följa med?

Vi har inga statister som springer runt bland husen utan det är bara ni och er guide som går i gränder och på torg. Skulle något oförklarligt dyka upp så.....

 

Fångarna på Kastellet

Många gruppaktiviteter erbjuds. Kluriga tankenötter, klätterväggar, bollhav eller Sveriges största flipperspel är utmaningar som stärker både gemenskap och muskler. Här finns aktiviteter för olika grupper. Varje år händer något nytt på aktivitetssidan, nya utmaningar väntar alltid. De outtröttliga aktivitetsledarna har alla gedigna kunskaper om sport, lek och idrott, och vet hur man får såväl barn- och tonårsgrupper som konferens- eller glada festgäng att trivas. Öppet året runt efter bokning.

 

Med mer än 20 miljoner passagerare och drygt 230 000 starter och landningar per år är Arlanda Sveriges största flygplats, Nordens tredje (efter Köpenhamn-Kastrup och Oslo-Gardermoen). Flygplatsen klarar maximalt av 80 starter/landningar per timme. Markområdet, 2 600 hektar, omfattar ett bansystem med tre banor, fyra terminaler, driftbyggnader med mera men även jordbruksmark, skogsområden, vattendrag samt en sjö, Halmsjön. 

 

Snabbtåget Arlanda Express är den snabba och klimatsmarta vägen mellan Stockholm City och Arlanda flygplats. Raka vägen på max 20 minuter.

 

 

Sveriges riksdag, riksdagen, är Sveriges lagstiftande församling.

De av folket valda representanterna på riksnivå, riksdagsledamöterna, samlas i riksdagen, som har 349 ledamöter och leds av en talman. Grundlagsändringen för allmän rösträtt genomförs 1921, när också andrakammarvalet 1921 hölls. Män hade sedan 1909 visserligen haft rösträtt till andra kammaren men till första kammaren där den egentliga makten låg fick de alltså rösträtt samtidigt som kvinnorna. Riksdagsval i Sverige sker vart fjärde år den andra söndagen i september månad. Riksmötet öppnarden tredje tisdagen i september varje år, utom de år allmänt val hålls då det öppnar några veckor senare. För att ett parti ska få plats i riksdagen krävs minst fyra procent av rösterna vid ett allmänt val eller tolv procent av rösterna i någon valkrets, vilket aldrig har hänt. Mandaten fördelas enligt jämkade uddatalsmetoden.

 

 

 

Allmänt | |
Upp